Velkommen til Lille Rolighed v/Marianne Skak Augsburg Din alternative vej til et bedre velvære
Giv et gavekort til en du holder af Marianne Skak Augsburg, Gudrun Børrensensvej 17, Ejby Strand, 4070 Kr. Hyllinge, Tlf 46 40 50 25
|
| Velkommen til en masse gode opskrifter, og fif til at få fugt, slim og damp ud af kroppen. Først er der 4 generelle retningslinier man skal følge i dagligdagen. Ret enkelt og skåret ud i pap, drejer det sig om: 1: At undgå sødt. Læg mærke til at jeg ikke skriver sukker, for det er ikke nok. F.eks. er rosiner, tørrede dadler, figner o. lign. under kategorien sødt. Sødetabletter eller "sød", som mange diabetikere og slankekure bruger, hører også ind under sødt. Cola light, sukkerfri bolsjer/pastiller/chokolade, samt madvarer i eddike/sukkerlage, sild rødkål o. lign er nogle af de sutteklude der kan nævnes. Bare rolig, der vil optræde masser af søde og lækre sager i opskrifterne, du kan blot ikke smage det endnu, fordi dit sukkerniveuer skruet op på højt blus. Hvorfor undgå sødt? : Jo, fordi i enkle træk skal vi rette op på milten/bugspytkirtlen, og så har kroppen svært ved at omsætte sukker i dette tilfælde. 2: At undgå hvedemel. Hvedemel er i dag så forfinet en udgave af den oprindelige sort, så når man ser disse skønne bagværker der kan komme ud af hvedemel, disse luftige og saftige kreationer, så er det jo fordi hvedemel i dag virker som en "vaskesvamp". Ligesådan virker hvede i kroppen, i hvert fald hos dem er i ubalance. Vi kommer simpelthen til at ligne og føles som en fedtfyldt eller væskefyldt svamp. 3: At undgå mælkeprodukter. Milten er ligeglad med hvilket
fedtindhold der er i mælkeprodukter, og dette er jo sagt ikke en slankekur, men
mælkeprodukter "slimer" og danner fugt i kroppen, lige meget om det så er 0,03 %
skummetmælk! 4: At undgå kold og/eller uforarbejdet mad/væske. Maven har en
langt højere temperatur end den mange gange i løbet af dagen bliver præsenteret
for, og da maven og milten/bugspytkirtlen går hånd i hånd når det gælder
fordøjelse, samt videresendelse af energi og affald, skal vi forkæle processen
med varmere mad og drikke, så kroppen, maven og milten, kan komme ovenpå igen.
Forkæl maven - undgå kolde drikke. Drik te, kaffe, (ikke hele dagen - Vel!),
og allerbedst kogt varmt eller lunkent vand. Dette til føring af varme i maven,
hjælper også på uddrivelsen af fugt i kroppen! Undgå uforarbejdet mad - det vil sige rå mad. Sund snack såsom cherrytomater, agurk, råkost, alle former for rå grøntsager og salat, og frugt i større mængder. Et æble om dagen kan gå, hvis man skal holde fugten væk. (Appelsiner, klementiner, kiwi, bananer osv.. er fyldte med sukker, så det er alligevel ikke godt at konsumere). Spis wokmad, kogte/dampede grøntsager mv., og hvis i sidder i med en god gammeldags frokost, så drik noget varmt til, så maven får noget varme til at fordøje det "kolde" smørrebrød. Det var så de 4 hovedpunkter. For mit eget vedkommende tog jeg en "kold tyrker", og stoppede fra det ene
øjeblik til det andet med sukker, og var fuldstændig hysterisk i 2-3 dage, og så
var det værste faktisk overstået. Her et par ideer til hvordan man kan få vendt bøtten Om morgenen kan man lægge ud med at lave en grød af eller anden slags på
sojamælk (evt.. ½ sojamælk og ½ vand, hvis den føles for fed), og så sige til
sig selv, "jeg skærer alt andet sukker væk, og bruger kun 10 rosiner i min grød
om morgenen". Så kan man trappe ned i rosiner hen ad vejen. Grøden gør at
energien holder sig længere i kroppen, og det smager skønt med kardemomme, kanel
og ingefær i, og evt.. to hakkede mandler. Til frokost kan man spise alverdens slags pålæg på rugbrød, speltboller mv.., man skal blot sikre sig at det ikke indeholder hvedemel, mælk og sukker. Man kan få lækre postejer, pølser osv.. i næsten alle supermarkeder, ellers i specialforretninger. Er man til fisk er der sardiner i olie, røget makrel, eller tag et stykke
torsk/laks ud af fryseren og put det på en pande med "afbrændte krydderier"
sammen med en lækker (frossen) wokblanding, og lad det simre under låg. Har man
fået ris dagen før er det også lækkert i. Hvis man på arbejdspladsen har adgang til en mikroovn, så lav en lækker
portion dagen før. Hokaido suppe: 2 porrer/forårsløg 1 dl solsikkefrø 6 gulerødder 6 kartofler en stor bakke champion 2-3 rød peber Hokaidogræskarene skæres ud i både, og den "negl" tykke skal skæres af og kernerne graves ud. Gulerødderne og kartoflerne skraldes og skæres ud, og alle 3 dele puttes i bunden af en gryde med vand der knapt dækker, og koges indtil det er mørt, hvorefter det moses, evt.. med en stavblender. Champignonerne ristes i olie på panden. Det samme gøres med porrer/springløg, solsikkefrø og rød peber hvor man først har brændt alle krydderierne af i olien. Dette kan gøres af flere gange, da det fylder en hel del. Til sidst blandes det hele sammen, også saften fra Champignonerne. Konsistensen må gerne være grødagtig, eller lidt tykkere end gule ærter. Dette kan dog reguleres med vand. Man kan variere det lidt ved at tilsætte bacontern e. lign. Hjemmelavede forårsruller: (18-20 stk.) 1 kg okse-, eller lammesmåkød 4 gulerødder (revet) 1/4 hvidkål (revet el. finthakket) 1/3 kina radish (revet) 1 bundt salatløg el. springløg 5 fede hvidløg 5 tsk.. gyros krydderi (købt tiger) 1 tsk. karry 1 tsk. paprika 1 bundt risnudler (tynde som sytråd) rispapper (str. er ca. som en paptallerken) Hvis man synes der trænger til lidt mere gyros smag, kan dette tilsættes efter behag. Pladerne skylles enkeltvis i lunkent vand. Tag ca. 6 ad gangen, og læg dem på viskestykker. Steges i olie til de er gyldenbrune. Lækkert speltbrød: 1 pk.. gær ½ kop olie lidt salt ca. 1 kg speltmel I boller og franskbrød kan man bruge 1 spsk.. kardemomme. En lækker frokostburger kunne indeholde: kyllingebryst m/ brunet champion, hvidløg, rødløg røget laks m/ dild hakkebøf der er barderet med bacon og bløde løg lavet i olie hakkebøf med krydderier frikadelle kalkunsnitzel med citronsaft og hvidløg Weekendhygge: ristede majs - store og små med salt eller chili ristede kikærter ristede hasselnødder tacoskaller af majsmel flæskesvær (de ægte) Ildfast cousine kartofler: (2 couverter) 1 stort løg 2 fed hvidløg 1 tsk. paprika 1 pk. bacon i tern 1 pk. cousine (få i helsebutik) 1 dl vand Man kan også bruge skiveskårne frosne kartofler. De skal kun i ovnen 40-45 min. Hel side laks med spinat: spinat cousine bacon i skiver salt/peber citron Læg laksesiden henover spinaten. Hæld godt med citron henover laksen, og bardere den til sidst med bacon i skiver. Hummerhaler i pebersauce: Champignon m/ ruculablade: Koteletter i fad: 500 g Champignon 1 stort løg 2 ds. flåede tomater 1 cousine oregano hvidløg Læg dem i et smurt ildfast fad. Skær løget i tern og brun det sammen med champignoner, hvidløg og oregano. Hæld blandingen henover koteletterne. Hæld derefter de flåede tomater, 3 dl vand og cousinen henover. Hjemmelavet leverpostej: 250 g hakket spæk 1 revet løg 1 spsk. løgpulver 1 tsk. salt ½ tsk. allehånde 4 spsk. olie 65 g speltmel 4 dl sojamælk Pålægsforslag til rugbrød: hummus grøntsagspáte nøddepáte kalverullepølse æggesalat - blend ægget m/ lidt olie, purløg, salt, peber æggesalat m/ røget makrel i røget makrel m/ æg og purløg røget sild m/ æg og purløg røget laks m/ røræg og dild røget hellefisk m/dild røget rogn m/ citron og dild røget mørbrad pariserfilet graved laks graved hellefisk æggestand el. omelet m/ ris/kartofler i, og friske krydderurter kalkunbryst m/ råkost som pynt æg m/ rejer og kaviar tun i olie m/æg og dild sardiner i olie med kogte kartofler ribbensteg stegt medister varme brasekartofler m/fisk fra dagen før hjemmelavet leverpostej m/agurk æggekage m/ vand, salt, peber, bacon og purløg fiskefrikadeller af ren fiskefars fiskefilet vendt i spelt-, eller rugmel kyllingebryst med spinat rullesteg rullepølse m/ brunede grøntsager hamburgryg m/ kogte grøntsager røget filet Hjemmelavet kartoffelsalat: 2 løg 2 fed hvidløg 1-2 dl olie 1 bt. dild salt Kog kartoflerne i ca. 20 min. med skræl. Pil dem og lad dem køle helt ned. skær dem ud i tern og bland dem i olien, og lad det trække. Er lækkert til buffet, grillmad mm. Nakkefilet m/pinjekærner, hvidløg og salt: Fiskefilet lavet i spelt: groft speltmel æg vand Serveres med: Jasminris, basmatiris, brune ris osv.. Persillesovs opbagt på sojamælk og fint speltmel med citron og salt. Speltrasp kan købes i helsebutikker, eller man kan lade en speltbolle tørre, og derefter knuse/blende den. Farsbrød: 3 dl kogte ris 2 løg 2 æg 1 dl speltmel 1 dl vand salt peber paprika Frikadeller: løg løgpulver salt peber æg vand el. danskvand speltmel I farsen kan man blande kogte kartofler, kogte grøntsager, udkogte ris eller havregryn. Raclette: svinemørbrad oksekød cocktailpølser kyllingebryst skaldyr - rejer, hummer, muslinger lammekød m/ hvidløg og provence berberie andebryst i tynde skiver kronhjortekød champignoner æggestand - æg, sojamælk, purløg, salt og peber Hjemmelavet speltflüte, gerne med hvidløg el. krydderurter i dejen. Hasselbagte kartofler. Kogte grøntsager i forskellige skåle med lidt farver. Div. ris. Kartoffel fuglereder: 2 æg kartoffelvandet salt peber 3 spsk. olie Bland kartoflerne sammen med olien og æggene, samt lidt salt og peber. Brug håndmikseren indtil der ikke er flere klumper. Lav kartoffelmosen i en konsistens så den kan kommes i en sprøjtepose (alternativt kan en spiseske bruges). Lav nogle plader med bagepapir, og læg el. sprøjt nogle reder ved siden af hinanden. Bages i varmluftovn v/ 200 c i 20-25 min. Kan serveres til: Fisk m/ kogte grøntsager el. sammenkogt ret/kødsovs el. brun lidt løg med champignoner, gulerødder, porer, og til sidst cocktailpølser som tilbehør til de lækre kartoffelfuglereder. Rugbrød uden hvede kan købes i helsebutikker og Netto. Brødet bliver lækkert
og sprødt hvis man rister det. Erstatning for mælk = sojamælk el. havremælk Brød: 100 g gær eller kun 50 g hvis det skal være natten over. 8 dl koldt vand 4 tsk. salt Rapsolie ca. 3-5 spsk. Ca. 500 g - 600 g sigtemel, grahamsmel, speltmel eller hvad man nu lige har lyst til. Dejen skal være noget klæg. Hæver mindst 1 time, gerne flere. Dejen æltes igennem med lidt mere mel og formes til et rundt brød. Hæver ca. 1 time. Ovn opvarmes til 250 grader - brød sættes i på næstnederste ribbe. ½ glas vand smides i bunden af ovnen (kan udelades). Varmen dæmpes til 200 grader. Bager i 35-40 minutter.
Müslibrød: (I stedet for 500-600 g sigtemel, speltmel, grahamsmel etc. anvendes nedenstående) 250-300 g havregryn 50-75 g groft hakkede mandler 50-75 g groft hakkede hasselnødder 50-75 g græskarkerner 1 groft revet æble eller moset banan 50-100 g rosiner Mel æltes i dejen efter behov. Den skal være noget klæg.
Velbekomme.
|
|